Zgodovina

Za začetek dolge tradicije podjetja Labod velja leto 1924, ko sta Ivan Medic in Jožko Povh ustanovila delavnico za izdelovanje spodnjega perila in srajc. To je bil čas, ki je komajda poznal šivalni stroj, likalniki pa so delovali le na oglje. Delavnica je cvetela vse do konca druge svetovne vojne; takrat je prešla v last države, nato pa delavcev. 1951. leta so izvolili prvi delavski svet.
Število zaposlenih, ki so šivali le srajce, je skokovito naraščalo, z njimi pa tudi novi obrati, ki so do 70. let rasli po celi Sloveniji. Leta 1975 se Labodu priključi ljubljanski Tip Top, kar mu prinese nove možnosti in nov razvoj. Srajcam – še danes so osrednji program trženja – se pridružita modna ženska konfekcija in nekaj časa tudi moška. Labod tako postane eno najuspešnejših tekstilnih podjetij, ki na višku zaposluje kar 3500 ljudi.
Z razpadom Jugoslavije se razmere močno spremenijo. Zmanjšajo se trg in dodelavni posli za evropska podjetja, ki svojo industrijo začnejo seliti na daljni Vzhod. Novim razmeram se prilagodi tudi Labod, ki pa mu vendarle uspe del proizvodnje obdržati doma in tako še naprej zagotavljati kvaliteto, po kateri je bil vedno znan.